Léčivé bahno a termální vody v Piešťanech: Krásná cesta za klidem a zdravím

Bahenní zábaly, léčivé termální koupele a klidné procházky po okolí. To nabízí slovenské lázeňské město Piešťany, které je ideálním místem, kam mohou senioři vyrazit za odpočinkem i úlevou od zdravotních komplikací.

Foto: Adobe Stock
Slavný kolonádní most v Piešťanech.

Když dorazíte do Piešťan, obklopí vás velmi klidná lázeňská atmosféra, která je protkaná noblesou a zajímavou historií. Ale historie tady vše pouze dokresluje, protože Piešťany jsou v současné době velmi moderní, ať už jde o wellness služby, léčebné pobyty nebo gastronomii.

Zejména léčba zdravotních komplikací pohybového aparátu je v Piešťanech velmi proslulá, a dá se říct, že dokonce světově. Základem procedur jsou totiž léčivé geotermální vody a léčivé bahno, přičemž obojí obsahuje vysoký obsah síry.

Proslulé léčivé bahno

Samotné prameny mají teplotu 67 až 69 stupňů a obsahují 1500 miligramů minerálních látek na litr. Společně s proslulým bahnem, které se „loví“ ze slepého ramena řeky Váh, tvoří základy zdejšího lázeňství, které se specializuje na revmatická a nervová onemocnění. Léčí se tady problémy s klouby a svaly nebo pohybové potíže.

Kombinuje se přitom pití minerální vody s relaxačním a léčebným koupáním v termálních bazénech, a klíčové jsou také různé bahenní zábaly. Unikátním a velmi zvláštním zážitkem jsou také speciální léčivé bahenní koupele, kdy se vstupuje přímo do velkých bazénů napuštěných bahnem. V takzvaných bahniscích vás přitom obklopuje monumentální atmosféra a máte pocit, že jste se vrátili nejméně o sto let zpátky. Jste ponořeni v léčivém bahně, pozorujete stropní výzdobu bahniskového sálu, cítíte propojení s okolím a účinky minerálů. A pak se vynoříte, opláchnete a vyrazíte na procházku nebo občerstvení.

Bahenní terapie Piešťany proslavily.Foto: Slovakia Travel

Odtržení od okolního světa

Samotný lázeňský ostrov je trochu městem ve městě a cítíte se v něm odtrženi od okolního světa. Máte možnost se soustředit na odpočinek a vlastní myšlenky a rozhodně vás tady nedožene stres každodenního života. Když se procházíte místními uličkami, obklopují vás historické budovy i lázeňské hotely, sochy nebo fontány. A zajímavý je také kolonádní most, který je dokonce národní kulturní památkou. Všude kolem jsou útulné kavárničky, kde si můžete dát zákusek, kávu nebo nějaký drink pro lepší náladu. A když budete chtít, můžete si půjčit kolo a vyrazit na projížďku po některé z místních cyklostezek, nebo vyrazit na golf.

Piešťany jsou místem, kde najde vše potřebné nejen ten, komu stačí levné a nenáročné ubytování, ale i každý, kdo si potrpí na luxusu, výborném jídle a kvalitním hotelovém zázemí. Ubytování a procedury totiž nabízejí i luxusní hotelové komplexy jako čtyřhvězdičkový Ensana Esplanade Hotel nebo pětihvězdičkový lázeňský hotel Thermia Palace.

V Piešťanech se budete cítit dobře, ať už hledáte spíše odpočinek a relax spojený s koupáním v termálních bazénech, nebo léčebný lázeňský pobyt zaměřený na konkrétní zdravotní potíže. Pokud jste důchodci, narazíte v lázeňském městečku také na spoustu vrstevníků ze Slovenska i Česka, se kterými můžete probrat léčebné procedury a vyrazit společně na některou z místních zajímavostí.

Pěší zóna, kde si můžete dát kávu či drink.Foto: Adobe Stock

Tipy na památky a zajímavosti

Pokud si najdete čas nebo budete mít pauzu mezi procedurami, tak můžete vyrazit na tato místa:

  • Kolonádový most – Je významnou funkcionalistickou stavbou z let 1930–1933 a patří k nejdelším na Slovensku.
  • Balneologické muzeum – Je zaměřené na historii slovenských lázní, procedur i zdravotnických pomůcek.
  • Pramen Vajcovka – Jeden z pramenů vyvěrajících v Piešťanech. Je veřejný a léčivý, ale má specifikou chuť díky vysokému obsahu síry.
  • Vodní nádrž Sĺňava – Rekreační oblast, která je vhodná k procházkám, cyklistice i vodním sportům. Příjemné jsou i vyjížďky na lodičce.

Foto: Adobe Stock, Slovakia Travel

Připraveno ve spolupráci s agenturou Slovakia Travel.

Více k tématu