Seniorů s důchodem nad 20 tisíc přibývá. Více je i těch s extrémní penzí

Výrazná valorizace důchodů v posledních letech „vyrábí“ v Česku tisíce seniorů, kteří pobírají starobní penzi vysoko nad průměrem, někdy dokonce i více než 50 000 korun. U drtivé většiny lidí přesto důchod nepřekročí 20 000 korun.

Zdroj: Pixabay
V Česku přibývají senioři s vysokými důchody. (ilustrační foto)

Důchody se v posledních letech zvyšují více, než tomu bylo v minulosti. Mechanismus valorizace je ovšem nastaven tak, že více se zvyšují vyšší důchody a méně ty nižší. Například senior, který nyní pobírá důchod 30 000 korun, si od ledna 2021 polepší o 1943 korun, což je více než dvojnásobek slíbeného průměru.

I proto rychle přibývá seniorů, kteří se s důchodem dostávají vysoko nad průměr. Momentálně je v Česku už 4130 seniorů, kteří mají důchod nad 30 000 korun. Za poslední rok jich přibylo přes 500. Celkem 72 seniorů bere dokonce přes 50 000 korun. Ukazují to aktuální čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která má portál České důchody k dispozici.

Aktuální počty bohatých důchodců. (čísla k 12/2019)Zdroj: České důchody

Současně ale přibývá seniorů, kteří nemají extrémně vysoké důchody, ale díky valorizaci se už „přehoupnou“ přes 20 000 korun. V důchodové hladině 20 až 30 tisíc je momentálně už 53 548 seniorů, ještě loni jich bylo 48 822, tedy o bezmála pět tisíc méně.

Drtivá většina českých seniorů přesto stále pobírá důchod nižší než 20 000 korun, momentálně je to 97 % seniorů. A celkem 185 tisíc seniorů má důchod dokonce nižší než 10 000 korun, ukazuje nově vydaná důchodová ročenka za rok 2019. V Česku je aktuálně 2,4 milionu starobních důchodců.

10 typů lidí, kterým hrozí, že nedostanou žádný důchod

Vysoké důchody už lidé nezískají

Jak je možné, že někteří lidé mají velmi vysoké důchody nad 50 nebo dokonce 70 tisíc korun? Mohla za to pravidla platná před rokem 2015, podle kterých se důchody počítaly. Mnohem více se tehdy zohledňovaly výdělky.

Dnešní nejbohatší důchodci tedy s největší pravděpodobností pracovali v pozicích s velmi vysokými výdělky a šli do důchodu nejpozději v roce 2014. Dnes už totiž takto vysoký důchod nelze získat, případně je nutné dlouho důchod odkládat.

„V současnosti je přiznání starobního důchodu ve výši nad 70 000 korun s ohledem na zastropování pojistného a existenci dvou redukčních hranic prakticky nemožné. Pokud ČSSZ vyplácí, či v minulosti vyplácela, starobní důchody v pásmu nad 70 000 korun měsíčně, pak se zpravidla jedná o důchody přiznané podle zákonů platných před rokem 2015 nebo o případy, kdy příjemce důchodu dlouhou dobu pracoval takzvaně na procenta,“ uvedla pro České důchody Renáta Provazníková z tiskového oddělení ČSSZ.

Stanislav Křeček: Staří v Česku stále není důstojné, ale situace se zlepšuje

Jak mít vyšší důchod?

Obecně platí, že na výši důchodu má vliv celkově získaná doba pojištění a také výše příjmů po roce 1986. V obojím platí, že čím více, tím lépe. Roli hraje také to, zda člověk pracuje déle, tedy i po vzniku nároku na důchod, aniž by důchod pobíral. A takzvaným „přesluhováním“, tedy prací na procenta, si lze starobní důchod docela hodně navýšit.

Naproti tomu výrazně snížit starobní důchod může předčasný odchod do penze. Zpravidla je to o několik stovek korun za každý rok předčasného důchodu. Snižovat důchod ale mohou také mezery v důchodovém pojištění, tedy chybějící odpracované roky či náhradní doby. Některé životní situace se totiž do důchodu vůbec nepočítají, více o nich píšeme v tomto článku.

Více k tématu