Více než polovina Čechů podporuje rouškovné pro důchodce. Lidovci ho chtějí osekat

S vládním plánem na to, aby bylo všem důchodcům vyplaceno 5000 korun letos v prosinci, souhlasí 57 procent lidí, proti jsou asi dvě pětiny. Ukazuje to průzkum agentury Median provedený pro Český rozhlas Radiožurnál.

Zdroj: Pixabay
Někteří senioři nezískají nárok na důchod. (ilustrační foto)

Příspěvek 5000 korun, označovaný také jako rouškovné, by měli dostat všichni důchodci – starobní, invalidní i vdovci a vdovy. Celkem jde o 2,89 milionů lidí a bude to stát 14,5 miliardy korun.

Vyplacení v současné době podporuje 57 % Čechů, naproti tomu 40 % je proti. Žádný názor nemají 3 % lidí. Nejčastěji s rouškovným souhlasí lidé ve věku nad 45 let, často pak jde o voliče KSČM a ANO. Naopak nesouhlas často deklarují lidé s vysokou školou. Ukázal to nový průzkum agentury Median, který byl proveden na začátku září.

O tom, jestli důchodci nakonec příspěvek opravdu dostanou, budou rozhodovat poslanci už 15. září. Potom ještě bude jednat Senát a nakonec vše podepíše prezident. Příspěvek by měl být vyplacen společně s prosincovým důchodem.

Rouškovné pro důchodce: Vše, co potřebujete vědět

Lidovci chtějí změnu: Pro některé více

Zatím to vypadá, že schválení projde, ale vyhráno není. Strana KDU-ČSL navrhne omezení rouškovného. Neměli by ho dostat všichni důchodci, ale jen ti, kteří mají podprůměrný důchod, tedy méně než 14 427 korun. „Je potřeba, aby se pomohla zlepšit situace těm, kteří jsou v tíživé situaci a mají problém zaplatit základní životní náklady,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Zároveň by tyto peníze měli dostat vdovy a vdovci, a to jako dalších 5000 korun. Každý otec a matka by také měli dostat jednorázově 500 korun za vychované dítě. Například vdova, která vychovala dvě děti, by dostala celkem 11 000 korun, tedy 5000 rouškovné, 5000 příspěvek pro vdovu a dvakrát 500 korun za děti.

Více k tématu