Alena Schillerová: Důchody by se měly zvýšit o 730 korun už od června

Vláda počítá s mimořádnou valorizací důchodů od června 2022. Dosluhující ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že starobní důchod by se měl v průměru zvýšit o 650 až 730 korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministryně financí Alena Schillerová.

Vysoká inflace způsobí, že zřejmě už od ledna se mimořádně zvýší všechny důchody, tedy starobní, invalidní, pozůstalostní i sirotčí.

„Směřujeme k mimořádné valorizaci důchodů od června 2022. Je to mimořádný krok, kterým se podle zákona upraví důchody v situaci, kdy je inflace nad pět procent. Senioři by si tak už v průběhu roku polepšili o 650 až 730 korun. Bylo by to podruhé v historii, kdy došlo k aktivaci tohoto mechanismu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová na svém Twitteru.

Zmíněná částka je průměrná, takže i v tomto případě více porostou vyšší důchody. Rozdíly mezi valorizacemi vysokých a nízkých důchodů ovšem budou výraznější, protože dochází ke zvýšení pouze procentní výměry, nikoliv výměry základní jako u řádné valorizace. Takže zatímco například důchod ve výši 20 000 korun se bude valorizovat o více než 900 korun, důchodce pobírající 10 000 korun si polepší o přibližně 470 korun.

Inflace nad 5 % už v lednu

Mimořádná valorizace funguje tak, že pokud inflace dosáhne úrovně 5 %, pak podle zákona dojde k valorizaci právě o míru inflace. U mimořádné valorizace se ale nesleduje meziroční inflace, která se nejčastěji objevuje v médiích a která nyní dosahuje zmíněné úrovně 5,8 %, ale inflace meziměsíční. Ta se navíc počítá až od června 2021.

Momentální meziměsíční nárůst cen činí 2,9 %, ale reálně ještě nezahrnuje výrazný růst cen energií. Ministryně Schillerová podle svého vyjádření očekává, že hranici 5 % meziměsíční inflace překročí v lednu. Zákon o důchodovém pojištění stanovuje, že mimořádná valorizace proběhne přesně po pěti měsících od překročení hranice.

Zákon původně stanovoval, že mimořádná valorizace by se měla vyplácet až poté, co inflace překoná hranici 10 %. Snížení hranice na 5 % v roce 2008 prosadil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ve stejném roce také došlo k první a zatím poslední mimořádné valorizaci důchodů.

Jiří Drahoš: Důchody jsou nízké, moje manželka by sama nevyžila

Zákonná valorizace není ovlivněna

Mimořádná valorizace nemá vliv na řádnou zákonnou valorizaci, která probíhá vždy v lednu. Tu kromě inflace ovlivňuje také růst průměrné mzdy a o její výši se rozhoduje na konci léta.

Při velmi vysokém růstu cen není vyloučeno, že by mimořádných valorizací důchodů bylo více. Například ekonom Lukáš Kovanda, který je členem Národní ekonomické rady vlády, očekává i velmi nepříjemné scénáře růstu cen. „Nelze ale vyloučit ani inflaci až osmiprocentní, klíčovou roli bude hrát vzestup cen energií.  Osmiprocentní inflace by znamenala nejvýraznější růst cen od roku 1998,“ uvedl Kovanda s tím, že inflaci nepříznivě ovlivňuje růst cen bydlení a energií.

Už v předchozím článku jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější otázky týkající se mimořádné valorizace. Řešíme tam například možnost zrušení této valorizace, protože část důchodců má obavy, že nově vznikající vláda bude důchody zvyšovat jen omezeně.

Více k tématu