Valorizace důchodů a výchovného 2025: Finální podoba nařízení a kalkulačka

Vláda má již připravenou konečnou podobu nařízení, které obsahuje parametry valorizace důchodů v lednu 2025. Schválit by ho měla už tento týden a měnit už by se nic nemělo. Připravili jsme pro vás finální kalkulačku, abyste si mohli spočítat, jak se zvýší váš důchod.

Foto: Adobe Stock
Důchodci počítají své peníze. (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí již připravilo finální podobu nařízení, které stanoví pravidla řádné lednové valorizace v roce 2025. Návrh již prošel připomínkovým řízením a vláda bude nařízení schvalovat už tento týden. Vzhledem k tomu, že jde o prováděcí nařízení, které vychází ze zákona, se neočekává, že by se podoba měnila.

Základní výměra důchodu se zvýší o 260 Kč a bude činit 4 660 Kč. Procentní výměra důchodu se zvýší 0,6 %.

Nová hodnota výchovného, které se bude přiznávat k novým důchodům, se zvýší o 3 Kč a bude činit 503 Kč. Výchovné, které již bylo přiznáno ke stávajícím důchodům, je součástí procentní výměry důchodu a k navýšení dojde automaticky spolu s valorizací této výměry. Míra navýšení je stejná pro nové i stávající důchody.

Průměrné zvýšení o 358 Kč

Průměrný důchod je nyní 20 704 Kč a zvýšení u tohoto důchodu bude činit 358 Kč, což představuje 1,7 %. Vzhledem k tomu, že se zvyšuje také zásluhová část důchodu, se bude valorizace pro jednotlivé důchody lišit. Důchody nad průměrem se zvýší více, podprůměrné důchody pak méně.

Vzhledem k tomu, že větší část valorizace tvoří zvýšení základní výměry, ale nebudou rozdíly tak velké. Například důchod ve výši 16 000 Kč bude valorizován o 330 Kč a důchod 24 000 Kč pak bude navýšen o 378 Kč.

Abyste si mohli přesně spočítat zvýšení vašeho důchodu, připravili jsme pro vás kalkulačku valorizace, která již zohledňuje finální parametry vládního nařízení. Zadejte do ní vaši aktuální výši důchodu a dozvíte se, jaké bude vaše zvýšení a kolik budete od ledna pobírat.

KALKULAČKA – Valorizace důchodu v lednu 2025

V lednu 2025 bude také naposledy vyplacen takzvaný doplatek valorizace. Kalkulačka proto prozradí i částku vašeho doplatku. Lednová výplata důchodu a doplatek dorazí samostatně jako dvě částky.

Časté otázky k valorizaci

Bude nutné o zvýšení důchodu žádat?

Ne. Zvýšení důchodů proběhne automaticky a stejně tak bude automaticky vyplacen i doplatek valorizace. O zvýšení nemusí důchodci vůbec žádat. První navýšený důchod bude vyplacen při splátce v lednu 2025.

Jak se bude vyplácet doplatek valorizace?

Doplatek dostanou všichni důchodci a bude vyplacen stejným způsobem, jako je vyplácen i důchod, tedy buď převodem na účet, nebo přes Českou poštu. Důchodci dostanou v lednu dvě částky, samotný důchod a zároveň doplatek.

Dorazí papírové valorizační oznámení?

V tomto ohledu ještě Česká správa sociálního zabezpečení nezveřejnila přesné informace. Dá se ale očekávat, že to bude stejné jako při valorizaci v letošním roce. Důchodci, kteří pobírají jen jeden důchod a nechávají si ho vyplácet na bankovní účet v Česku, pravděpodobně papírové oznámení nedostanou a o výši valorizace je bude informovat zpráva pro příjemce u platby. Ostatní důchodci by měli papírové oznámení obdržet. Detaily úřad zveřejní na podzim.

Je ohlášená valorizace 2025 vypočítána přesně podle zákona?

Ano, návrh vychází z aktuální platné podoby zákona a vláda žádné ad-hoc omezení, snížení nebo zvýšení neplánuje. Základní výměra se zvýší tak, aby činila 10 % průměrné mzdy, a růst procentní výměry zohledňuje míru inflace důchodcovských domácností a třetinu růstu reálných mezd (reálné mzdy však klesaly, takže se nyní do valorizace nepočítají).

Proč je zásluhová část valorizace tak nízká?

Je to kombinace dvou faktorů. Reálné mzdy v uplynulých letech výrazně klesaly, což negativně ovlivňuje valorizaci procentní výměry důchodu. I když nyní začnou reálné mzdy růst, musí nejprve dojít k dorovnání předchozího poklesu, a teprve pak se bude tento růst zohledňovat. Druhým důvodem je, že důchodcovská inflace v rozhodném období (červenec 2023 až červen 2024) byla docela nízká a činila jen 1,7 %.

Plánuje se nějaké mimořádné zvýšení této valorizace?

Vláda momentálně mimořádné navýšení neplánuje. Ani opoziční hnutí ANO a SPD zatím žádné konkrétní návrhy na případné zvýšení nepřipravily.

Více k tématu