Maláčová o rouškovném: Bude i pro invalidní důchodce a neohrozí příspěvky na bydlení

Když se zvyšuje životní úroveň pracujících, měla by růst i seniorům, kteří do české ekonomiky v minulých letech sami přispívali. Je o tom přesvědčená ministryně Jana Maláčová a navrhuje proto jednorázové rouškovné ve výši 6000 korun. Pro České důchody také uvedla, že její návrh je připraven tak, aby ho dostali i invalidní důchodci a lidé s vdovskými důchody.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně Jana Maláčová.

Ministryně práce a sociálních věcí upřesnila nejasnosti, které panovaly ohledně důchodové dávky nazvané rouškovné. Pro České důchody uvedla, že výplata by měla proběhnout v prosinci tohoto roku a nárok na rouškovné budou mít příjemci všech důchodů – starobních, invalidních i vdovských. Pokud někdo pobírá důchodů více, bude mít nárok na jedno rouškovné.

„Podle mého názoru je toto opatření žádoucí z několika důvodů. Za posledních pět let došlo z důvodu rychlého růstu mezd k poklesu poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě přibližně o 2 %, tedy pod 40 %. Přitom v roce 2013, kdy bylo HDP nižší než nyní, odpovídal průměrný starobní důchod 42,3 % průměrné mzdy. V momentě, kdy se zvyšuje životní úroveň pracujících, měla by růst i životní úroveň těch, kteří do naší ekonomiky v předchozích letech sami výrazně přispívali,“ uvedla ministryně Maláčová.

Dodala, že posílení kupní síly seniorů bude mít pozitivní dopad i na ekonomiku, protože jejich utrácení podpoří domácí spotřebu a pomůže podnikatelům, kterým kvůli koronaviru poklesly zakázky. „Je to rychlejší způsob než investice, které působí až za delší dobu a jen na některé segmenty ekonomiky,“ řekla Maláčová.

Exekutor na rouškovné nesáhne

Jasně také odmítá kritiku, že by senioři kvůli jednorázovému rouškovnému přišli o sociální dávky. Není tomu tak. „Kritici rouškovného argumentují především tím, že s ohledem na tento jednorázový příspěvek mohou důchodci přijít například o nárok na příspěvek na bydlení nebo by o rouškovné mohli přijít kvůli exekuci. Návrh je ale připraven tak, aby k ničemu takovému nedošlo,“ vysvětlila ministryně Maláčová. Jinými slovy o dávky v hmotné nouzi se senioři obávat nemusí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí návrh na vyplacení rouškovného předloží vládě příští týden a už v září by ho mohli projednávat poslanci. Mělo by se tak stihnout vyplacení ještě před koncem roku. Zřejmě půjde o 6000 korun, ale přesná částka se ještě bude projednávat. Například ministryně financí Alena Schillerová prosazuje nejvýše 4000 korun.

Zajímají vás detaily rouškovného? Sepsali jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, přečtete si je v tomto článku.

Více k tématu