Příspěvek pro důchodce definitivně schválen: Prezident podepsal rouškovné

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, podle kterého důchodci dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun. Skončila tím nejistota, jak to s mimořádnými penězi bude.

Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Miloš Zeman

Po nervozitě, kterou způsobilo projednávání v Senátu, byl příspěvek 5000 korun pro důchodce, nazývaný také rouškovné, definitivně schválen. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek 19. listopadu podepsal příslušný zákon a tím završil dlouhý legislativní proces.

Úředníci již začali s přípravami na výplatu rouškovného a důchodci by měli peníze dostat v první polovině prosince. Rouškovné dostanou všichni příjemci důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých).

„Letošní pandemie zasáhla všechny domácnosti, obzvláště tvrdě ji ale pocítili ti, kteří se svými příjmy sotva vyjdou i za normální situace. Nejde jen o seniory, ale také o invalidní důchodce, vdovy, vdovce a sirotky. I přes rychlé navyšování v posledních 6 letech jsou důchody v České republice stále nízké. Pandemie navíc přinesla nejrychlejší tempo zdražování od roku 2012, které tito lidé pociťují při každém nákupu. K tomu jim letos přibyly další neočekávané náklady spojené s ochranou jejich zdraví,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, proč příspěvek navrhla.

Rouškovné 5000 korun pro důchodce: Praktické informace a termíny

Detaily, praktické informace a termíny

Sepsali jsme pro vás všechny důležité a praktické informace, které se příspěvku 5000 korun týkají. V tomto článku se dozvíte odpovědi na nejčastější otázky. Jde zejména o následující:

  • Kdo a za jakých podmínek má na příspěvek nárok
  • Kdy a jak bude příspěvek vyplacen
  • Kdo na příspěvek nemá nárok
  • Jak příspěvek ovlivní sociální dávky a exekuce

Podstatné je, že o příspěvek se nemusí žádat. Důchodci, kteří na něj mají nárok, ho dostanou automaticky.

Více k tématu