Prezident stále váhá s podpisem důchodové novely, účinnost se odkládá

Prezident Petr Pavel se zatím stále nerozhodl, jestli podepíše novelu zákona o důchodovém pojištění. Znamená to, že změny předčasných důchodů a pravidel valorizace nebudou účinné od začátku září, jak počítala vláda.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Důchodovou novelu prezident republiky Petr Pavel zatím nepodepsal a stále není rozhodnutý, zda k podpisu přistoupí, nebo se rozhodne pro veto.

„Pan prezident má určité výhrady k navrhovaným změnám v důchodech. V této oblasti zvažuje, že se rozhodne buď způsobem veta, nebo že bude postupovat podpisem v následujících dnech. To znamená, že novela zákona o důchodovém pojištění nebude platit od 1. září, tak jak vláda předpokládala,“ uvedla mluvčí prezidenta Markéta Řeháková. Dodala, že prezident bude o svém postoji informovat v pátek.

Mluvčí prezidenta neupřesnila, o jaké výhrady jde, ani to, jak zásadní jsou. Jisté je pouze to, že novela nestihne vyjít ve sbírce zákonů do konce srpna. Prezident má na rozhodnutí ještě týden.

Pokud by zákon vetoval, vrátí se zpátky do Poslanecké sněmovny, kde by veto museli poslanci přehlasovat. Zda by to poslanci stihli ještě v průběhu září, není jisté, k hlasování by mohli přistoupit nejdříve po 10 dnech.

V případě podpisu pak začne účinnost zákona od 1. října. Je to důležitá zpráva pro lidi, kteří nyní zvažují odchod do předčasného důchodu a nároku na něj dosáhnou podle aktuálně platných pravidel v průběhu září. Nebude se jich tedy týkat zkrácení maximální doby předčasnosti z 5 na 3 roky. Toto opatření by se tak týkalo lidí narozených nejdříve v říjnu.

Den zveřejnění novely ve sbírce zákonů rozhodne o tom, kdy začnou změny platit. Zákon je totiž napsaný tak, že účinnost nastává první den následujícího měsíce po zveřejnění. Pouze jedna změna, zvýšení minimální doby pojištění pro získání předčasného důchodu na 40 let, má odklad účinnosti o rok.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu