Penzijní fondy nepokryjí ani inflaci: Milionům Čechů se peníze znehodnocují

Více než 4,4 milionů Čechů si momentálně spoří na důchod ve třetím pilíři, jen od začátku letošního roku je jich o 2000 více. Jejich vklady nicméně příliš nevydělávají a v drtivé většině případů nepokryjí ani stávající inflaci. Úspory se tak reálně znehodnocují.

Zdroj: Pixabay
Penzijní fondy při zhodnocování peněz nepokryjí ani inflaci

Podle posledních čísel transformované penzijní fondy, do kterých si peníze posílá zdaleka nejvíce lidí (bezmála 3,5 milionů lidí), vydělaly loni „jen“ 0,7 procenta, nejúspěšnější pak dosáhl zhodnocení 1,1 procenta. Inflace přitom byla 2,1 procenta. Nepříznivou situaci částečně kompenzují státní příspěvky, které mohou dosahovat až 2760 korun ročně.

Výsledky českých penzijních fondů jsou velmi slabé také v mezinárodním srovnání. Ukazují to statistiky OECD za rok 2017, podle kterých jsou po odečtení inflace nejhorší v celém vyspělém světě.

Potíž je v tom, že penzijní fondy většinou investují velmi konzervativně, například do státních dluhopisů, kde je větší jistota, že peníze neprodělají. Podle současných pravidel totiž starší transformované fondy musí garantovat kladný výnos, případnou ztrátu pak musí dotovat. Proto fondy neriskují investováním třeba do rizikovějších akcií nebo nemovitostí.

Problém vidí i důchodová komise

Aktuální důchodová komise se na posledním zasedání shodla na tom, že třetí dobrovolný pilíř spoření na důchod není efektivní a měl by se upravit. „Není dlouhodobě efektivní a neplní svůj účel, tedy zajistit střadatelům dodatečné příjmy ve stáří. I přes státní podporu spoření ve výši 19 miliard korun ročně tvoří státní důchody 96 % příjmů důchodců,“ uvedla komise v tiskové zprávě.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po jednání komise uvedla, že její resort co nejdříve připraví návrhy, jak tuto situaci vyřešit.

Více k tématu