Disidenti mají dostávat průměrný důchod, schválila vláda. Změna by mohla platit od roku 2024

Disidenti a disidentky, kteří bojovali proti komunistickému režimu, mají mít nově nárok na průměrný starobní důchod i bez potřebných dob důchodového pojištění. Návrh zákona již schválila vláda a účinnost je naplánována hned poté, co bude dokončen legislativní proces. Průměrný důchod v roce 2024 bude činit 20 635 korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Petr Fiala a Marian Jurečka.

Vláda schválila návrh zákona, podle kterého by účastníci odboje a odporu proti komunismu měli mít vždy nárok na starobní důchod hned po dosažení důchodového věku. A to i v případě, že nesplní podmínku minimální doby důchodového pojištění.

Zároveň by měli pobírat důchod v průměrné výši. Hodnota průměrného důchodu po lednové valorizaci dosáhne hodnoty 20 635 korun.

„Tímto krokem konečně splácíme historický dluh společnosti. Máme povinnost uznat a přímo podpořit ty, kteří se statečně postavili za naši svobodu a obětovali za ni mimo jiné svůj osobní komfort a bezpečí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Podle něj se navrhovaná změna dotkne těch disidentů, jejichž důchody jsou nebo budou nižší než stanovená průměrná částka. „Odhadujeme, že se řádově může jednat o stovky osob, protože ve zhruba 1 900 případech bylo vydáno osvědčení přímému účastníkovi nebo jeho pozůstalým,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Od průměrného důchodu mají být také odvozeny vdovské a vdovecké důchody, a invalidní důchody pro invaliditu prvního a druhého stupně. Tato zaručená výše důchodu z českého důchodového pojištění by měla náležet i v případě příjemců takzvaných dílčích důchodů, tedy důchodů přiznaných s ohledem na výdělečnou činnost v cizině.

Zákon nyní musí schválit poslanci, senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident. Účinnost je plánována na první den kalendářního měsíce, který bude následovat poté, co zákon vyjde ve sbírce zákonů. Dá se očekávat, že to bude už v první polovině roku 2024. Cílem je, aby se disidentům průměrné důchody zvýšily co nejdříve.

Už dříve Marian Jurečka prosadil snížení starobních důchodů předním představitelům a prominentům komunistického režimu. Podle již schváleného zákona by se měl důchod krátit paušální částkou 300 korun za každý i započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu. Toto krácení začne v březnu 2024.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu