„Češi jsou věřitelé na druhou.“ Milion Čechů si spoří na důchod, ale má to háček

Češi, kteří si svědomitě spoří na důchod, by měli být na pozoru. Na stát se totiž spoléhají v podstatě dvakrát, takže v případě, že se státní finance dostanou do problémů, mohou dostat méně peněz. V rozhovoru pro DVTV na to upozornil ekonom Pavel Ryba.

Zdroj: Unsplash
Spoření na důchod ve fondech má svá rizika, varuje expert

Počet Čechů, kteří si odkládají peníze na důchod v rámci penzijního spoření, každým rokem roste. Podle nedávných čísel zveřejněných Asociací penzijních společností ČR jde momentálně o 967 tisíc lidí. Jen za poslední rok tento počet stoupl o více než čtvrtinu.

Důvod spoření je jasný, v době rychlého stárnutí české populace hrozí, že státní pilíř penzí bude příliš napjatý a stát se o důchodce už během několika desítek let možná nedokáže postarat tak, jako v současnosti.

Skryté riziko pro běžné lidi

Jenže slepé spoléhání na toto spoření má jedno skryté riziko. Je o tom přesvědčen ekonom a zakladatel investiční společnosti Golden Gate Pavel Ryba. Podle něj si lidé často neuvědomují, že kvůli těmto spořením spoléhají na stát dvakrát.

„Stát udělal systém, aby si lidé spořili do penzijních připojištění, do spořících pojistek a do konzervativních penzijních fondů, kdy ze zákona zaručuje, že by měly být z velké části peníze uloženy do státních dluhopisů. Tím tomu občanovi říká: Sniž si životní úroveň, vezmi tisícovku, dvě tři, a posílej si je do státního dluhopisu, ke mně. A já těch dvacet třicet, čtyřicet let, až nebudu schopen platit ti plně z penzijního sytému peníze, ti vrátím ty peníze, které jsi mi uložit do těch dluhopisů. Tímto ze mě stát dělá věřitele na druhou,“ uvedl Ryba v rozhovoru pro DVTV.

Veřejné finance v potížích

To může být problém zejména v situaci, kdy se v budoucnu státní finance dostanou do potíží. Což se může podle analýzy Národní rozpočtové rady stát třeba i v důsledku „přetíženosti“ důchodového systému. Během půlstoletí bude bezmála třetina Čechů starší 65 let, což extrémně navýší výdaje států na důchody. A pokud se nic nezmění, veřejné finance se dostanou do problémů.

Ryba v rozhovoru také připomněl, že spoléhání se v důchodu výhradně na stát není příliš rozumné. „Všichni víme, že stát se o nás nebude schopen v penzi postarat,“ říká s tím, že člověk, který se na to spoléhá, se dostává do pozice „nezajištěného věřitele“.

„Stát nás správně učí – odkládejte si peníze stranou,“ dodává Ryba. A nepřímo radí, aby se lidé pohlédli také po jiných dlouhodobých investičních příležitostech. On sám jako jednu z alternativ doporučuje zlato.

Více k tématu