Důchodci dostanou další peníze navíc: Ministerstvo zveřejnilo nový výpočet valorizace

Zákonná valorizace důchodů bude vyšší, než se doposud předpokládalo. Ministerstvo práce a sociálních věcí provedlo předběžný výpočet a uvedlo, že průměrný důchod poroste o dalších 39 korun.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně počítá své peníze. (ilustrační foto)

Každoroční valorizace důchodů má zákonem přesně daná pravidla a vychází ze dvou parametrů, konkrétně z růstu českých mezd a růstu cen. Čím více mzdy a ceny rostou, tím více se zvyšují důchody. V současné době se navíc počítají dva takzvané spotřební koše sledující růst cen – koš pro běžnou populaci a speciální pro důchodce, který reflektuje to, za co nejčastěji utrácejí. A při valorizaci se pak bere v potaz ten spotřební koš, ve kterém je patrné větší zdražování.

Například v lednu 2021 se základní výměra důchodu, která také vychází z průměrné mzdy, zvýšila o 60 korun, a procentní výměra reflektující mzdy i ceny rostla o 7,1 %. Průměrný důchod se tak zvýšil o 839 korun.

Parametry výpočtu valorizace pro rok 2022 ještě nejsou definitivně schválené (stane se tak do konce září), ministerstvo práce a sociálních věcí ale pravidelně sleduje vývoj klíčových parametrů a dokáže dopředu vypočítat předpokládanou valorizaci. Doposud se očekávalo, že průměrný důchod poroste v základní valorizaci o 458 korun.

Nový výpočet ministerstva

Nyní ale ministerstvo provedlo nový výpočet a uvedlo, že základní valorizace bude vyšší o 39 korun, bude tedy činit 497 korun. V plánu je také mimořádná valorizace ve výši 300 korun pro všechny důchodce, kterou schválili poslanci a nyní se čeká na potvrzení senátorů. Valorizace v roce 2022 tak nakonec bude podobná jako letos v lednu.

„Důchody porostou v příštím roce o 300 korun více, než by se zvýšily jen podle automaticky stanovené valorizace. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí by měly důchody v příštím roce při zohlednění dodatečného zvýšení růst o 797 korun (o 5,2 %). Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 16 275 korun a měl by dosahovat přibližně 43 % průměrné mzdy,“ potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Stále ovšem platí pravidlo, že vyšší důchody se zvyšují více. Například důchod 10 000 korun se v lednu zvýší o 572 korun, ale senior s důchodem 20 000 korun se může těšit na přídavek 993 korun.

Vývoj valorizace důchodů. (Zdroj dat: ČSSZ)Foto: České důchody

Vyšší zákonnou valorizaci už dříve naznačila ministryně financí Alena Schillerová v rozhovoru pro deník Právo. „Počítáme s tím, že valorizace bude nakonec i o něco vyšší, ale maximálně něco kolem pětistovky,“ uvedla ministryně. Tehdy šlo ale spíše o dohady, protože ještě minulý týden, kdy poslanci hlasovali o mimořádné valorizaci, politici hovořili o nižší zákonné valorizaci.

O mimořádné valorizaci nyní bude rozhodovat Senát, který se sejde 18. srpna. Pokud návrh na vyšší valorizaci schválí, bude už následovat jen podpis prezidenta. V případě zamítnutí bude nutné rozhodnutí senátorů přehlasovat, což by se muselo stihnout nejpozději během září, tedy před konáním říjnových voleb.

Přibývá seniorů s vysokým důchodem: Přes 50 tisíc korun pobírá už více než stovka Čechů

Ekonomka: Navýšení je nešťastné

Mimořádnou valorizaci kritizuje řada ekonomů a také Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady. „Plošné navýšení důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci nemohu z pohledu udržitelnosti veřejných financí hodnotit jinak než jako nešťastný, nelogický, nesystémový a nespravedlivý krok,“ uvedla Zamrazilová s tím, že toto rozhodnutí zcela popírá existenci standardního valorizačního schématu, tedy zákonnou valorizaci.

„Kromě toho, že senioři patřili mezi covidem nejméně finančně postižené skupiny obyvatel, nevidím důvod pro plošné přidání všem. Řešením pro seniory s nízkými důchody, či těm, kteří se dostali do obtížné životní situace, by měla být adresná pomoc, například příspěvek v hmotné nouzi či na bydlení, případně speciální program pro seniory v hmotné nouzi. A to nechme stranou, jak nefér je zatěžování státního rozpočtu, které se promítne v navýšení st. dluhu, vůči našim budoucím generacím,“ dodala ekonomka Eva Zamrazilová.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu