Senát zbrzdil novelu zákona o dřívějších důchodech: Požaduje úlevu pro podnikové hasiče

Schvalování předčasných důchodů pro záchranáře se mírně zkomplikovalo. Senátoři totiž požadují stejnou výhodu také pro podnikové hasiče, kteří za náročnou práci nemají stejné benefity jako ostatní hasiči.

Foto: Senát Parlamentu ČR
Senátoři při jednání.

Senátoři neschválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která má zajistit dřívější důchod pro zdravotnické záchranáře po 20 letech ve službě. Návrh vrátili do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím zákonem, podle kterého by nárok na dřívější důchod bez krácení důchodu měli mít také podnikoví hasiči.

V předchozích fázích schvalování zákona se hovořilo o tom, že záchranáři jsou jedinou profesionální skupinou Integrovaného záchranného systému (IZS), která nemá nárok na výsluhový příspěvek. Příspěvek, tedy rentu, získávají například státní hasiči a policisté, záchranáři ale nikoliv. A proto mají mít nově nárok na dřívější důchod bez sankcí.

Senátoři ale upozornili na to, že ve stejné pozici jako záchranáři jsou také podnikoví hasiči. „V úplně stejné situaci jsou i členové jednotek hasičských záchranných sborů podniku, to jsou profesionální hasiči, kteří jsou v podnicích. Bavíme se o profesionálních hasičích v jaderné elektrárně, v ostatních elektrárnách, v chemických podnicích, ale taky například na Českých drahách,“ uvedl při jednání senátor Zbyněk Nytra, který také předložil návrh na změnu.

„Pokud bychom měli mít tu skupinu ucelenou, pokud se bavíme o základních složkách IZS, jsem bytostně přesvědčen, že bychom to měli vyřešit i ve prospěch členů jednotek hasičských záchranných sborů podniku,“ konstatoval senátor Nytra.

Senátoři tuto myšlenku podpořili a přidali k zákonu pozměňovací návrh na rozšíření výhody také pro podnikové hasiče. Zákon nyní poputuje zpět do Poslanecké sněmovny, kde o požadavcích budou jednat a hlasovat také poslanci – a musí buď požadavky schválit, nebo přehlasovat. A poté ještě zákon musí podepsat prezident.

Hrozí komplikace u výchovného

Součástí této novely zákona jsou také další dvě významné změny v důchodech. Jde o následující:

  • Přední představitelé minulého komunistického režimu by měli mít krácené důchody. Lidé, kteří působili ve vysokých politických a dalších funkcích, budou mít kráceny důchody o 300 korun za každý rok této práce.
  • Lidé pobírající takzvané transformované důchody by měli mít také nárok na výchovné pro děti. Mělo by také dojít ke zmírnění přísných podmínek, které mohou způsobit krácení výchovného při pobírání vdovských důchodů. Více jsme o těchto změnách psali v tomto článku.

Právě plánované změny v oblasti výchovného mohou představovat komplikaci, pokud se tento zákon nestihne schválit čas. Výchovné se má totiž začít vyplácet už od ledna 2023, takže je nutné schválení ještě před koncem letošního roku.

Ministr Marian Jurečka již naznačil, že pokud se to nestihne, může to při vyplácení výchovného způsobit problémy. „Musím zmínit obavu, kterou mám, která je na místě. Pokud by došlo k tomu, že by se tady případně pan prezident rozhodl tento zákon vetovat, můžeme se dostat do velkého problému, že bychom neměli účinnost tohoto zákona k 1. lednu, což by de facto způsobilo neschopnost ČSSZ řešit i pro desetitisíce lidí v této zemi například aplikaci a výplatu toho výchovného,“ uvedl ministr Jurečka při jednání v Senátu. Zároveň dodal, že dřívější důchod pro podnikové hasiče podporuje, ale chtěl by ho prosadit až později.

Nejbližší jednání mají poslanci naplánováno na příští týden od 13. prosince, při něm bude příležitost požadavky senátorů projednat.

Foto: Senát Parlamentu ČR

Více k tématu