Ministr Zbyněk Stanjura: Zdanění důchodů navrhovat nebudu

Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhne zrušení významné části daňových výjimek, ale ta pro důchody zůstane zachována. Podle něj není možné myslet vážně, že by se okamžitě všechny důchody snížily o 15 procent. I v budoucnu se tak budou danit pouze velmi vysoké důchody.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Důchodci se nemusejí obávat, že by v budoucnu došlo k plošnému zdanění důchodů. Ujistil je o tom ministr financí Zbyněk Stanjura, který v současné době připravuje návrhy na zrušení části daňových výjimek. „Naprostou většinu navrhnu zrušit. Teď mě k tomu čekají politická jednání,“ uvedl Zbyněk Stanjura v pořadu Epicentrum, který vysílá web Blesk.cz.

Zároveň dodal, že některé výjimky zůstanou určitě zachovány. „Jsou věci, na které nesáhneme, například na základní slevu pro poplatníka. To je největší položka, skoro 130 miliard ročně, ale kdybychom ji zrušili, vezmeme každému, kdo platí daně, přes 30 tisíc ročně. Stejně tak daňová výjimka pro důchodce. Copak někdo myslí vážně, že by zdanil důchody, že by se snížily o 15 procent? Takové věci navrhovat nebudu,“ vysvětlil ministr Stanjura.

Plošné zrušení všech výjimek, tedy i těch pro důchody, navrhoval opakovaně například prezident Miloš Zeman. Tento návrh zmínil ve svém vánočním poselství v roce 2021 a následně při projevu v Poslanecké sněmovně v únoru 2022. Na oficiálním webu svého úřadu také zveřejnil kompletní seznam výjimek, které by zrušil.

Daní se jen velmi vysoké důchody

V současné době zákon stanovuje, že do daňových výjimek patří důchody, které svou výší v ročním součtu nepřesahují 36násobek minimální mzdy. V roce 2022 je minimální mzda stanovena na 16 200 korun, takže dani nepodléhají důchody v roční úhrnné výši do 583 200 korun.

Kdo má tedy měsíční důchod nižší než 48 600 korun, neplatí z něj daň z příjmu, která je nyní stanovena na 15 procent. A z vyšších důchodů se daň platí. Případné zrušení všech výjimek by dopadlo na všechny důchody bez rozdílu.

V současné době je v Česku málo důchodců s natolik vysokým důchodem, že se na něj vztahuje zdanění. Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) z roku 2022 pobírá v Česku jen 229 lidí důchod vyšší než 50 tisíc korun. Dalších 1 170 lidí má důchod mezi 40 až 50 tisíci korunami, ale ze statistik nelze vyčíst, kolik z nich je přesně nad klíčovou hranicí.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu