Ministerstvo financí chystá změny třetího pilíře: Forma výplaty, daňové zvýhodnění a vyšší příspěvky

Třetí důchodový pilíř by měl projít několika změnami, které by měly zvýšit jeho efektivitu a zároveň význam v celém penzijním systému. Lidé by si měli v budoucnu spořit více peněz na stáří, aby se nemuseli tolik spoléhat na státní důchod.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

V Česku si momentálně na stáří v rámci třetího pilíře spoří peníze celkem 4,4 milionů lidí, přičemž tento počet kontinuálně roste. Jen za poslední rok přibylo 15 tisíc nových účastníků. Ukazují to aktuální čísla Asociace penzijních společností ČR, podle kterých 2,9 milionů lidí využívá takzvané transformované fondy a 1,5 milionu lidí spoří v nových účastnických fondech.

Celkem mají lidé v těchto fondech uloženo více než 569 miliard korun, což je velmi významná částka, která bude hrát důležitou roli v dalším vývoji důchodového systému. Ukazuje se, že tato forma přípravy na stáří je velmi oblíbená a do budoucna by se měla atraktivita spoření ve třetím pilíři ještě zvýšit. Alespoň podle představ ministerstva financí, které připravuje změny ve fungování třetího pilíře.

Vyplývá to ze zápisu posledního jednání poradního týmu pro přípravu důchodové reformy, který ustavil ministr Marian Jurečka. Součástí týmu jsou experti, zástupci koaličních stran i zástupci ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí. A právě o změnách třetího pilíře se hovořilo na posledním jednání, které proběhlo na konci června.

Změna struktury a vyšší efektivita

„Ministerstvo financí ČR počítá s některými změnami ve 3. dobrovolném důchodovém pilíři. V té souvislosti připravuje zřízení účtu dlouhodobých investic, díky němuž by mohli občané využívat širšího spektra možností investovat své prostředky na stáří, navíc s daňovým zvýhodněním. Předmětem jednání byly i možné změny ve struktuře poskytování státního systému,“ stojí v zápisu z jednání.

Členové poradního týmu současně doporučili změny, které by motivovaly účastníky ke zvyšování příspěvků do třetího pilíře. A také konstatovali, že je potřeba učinit další opatření, která by zvýšila efektivitu tohoto pilíře. Výsledkem by dle závěrů jednání mělo být, že role této formy spoření na stáří by měla v následujících desetiletích růst.

„Je proto zapotřebí, aby se navýšily příspěvky do něj, aby byly optimalizovány náklady systému, a aby byla výplata v budoucnu realizována více ve formě pravidelných penzí (nikoliv jednorázově),“ uvádí se v závěru zápisu. Znamená to, že by se v budoucnu mohla změnit státní podpora spoření, aby byla více efektivní, a zároveň by lidé měli naspořené peníze vybírat průběžně a dlouhodobě současně s pobíráním státního důchodu.

Malá novela a pak velká reforma: Ministr Jurečka upřesnil postup práce na změnách důchodů

Menší spoléhání na stát

Tyto závěry jednání korespondují s plány, o kterých již dříve hovořil ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten opakovaně v rozhovorech uvádí, že lidé by se v budoucnu měli méně spoléhat na státní důchod. „Důchod není pojistka, jako když si lidé pojistí dům či auto, důchod není ani pojistná událost. Nám – všem politikům za těch 30 let – se nepovedlo lidem vysvětlit, v čem spočívá průběžný systém,“ uvedl Stanjura na jaře v rozsáhlém rozhovoru pro server Lidovky.cz.

„Není prostě možné spoléhat se pouze na státní důchod. Už jen kvůli demografickému vývoji. Nejsilnější ročníky začnou chodit do důchodu kolem roku 2030. Tam se poměr mezi přispívajícími a pobírajícími začne lámat. Proto musíme přesvědčit mladší generace, aby si začaly šetřit na důchod včas,“ konstatoval Zbyněk Stanjura s tím, že změny důchodů i třetího pilíře by měly směřovat na lidi, kteří dnes mají méně než 45 let.

Zásadní roli v tomto ohledu bude zřejmě hrát také změna ve výpočtu důchodu, kterou nedávno naznačila Iva Merhautová, náměstkyně na ministerstvu práce a sociálních věcí. Výrazně by se měla zvýšit základní výměra důchodu, tedy solidární část, někdy označovaná také jako minimální důchod. A zároveň by se mohla snížit zásluhovost, která zohledňuje celoživotní výdělky.

Podle Merhautové bude do budoucna potřeba zohledňovat, že část lidí není schopna si ukládat peníze na stáří, a tudíž bude nutné jim pomáhat prostřednictvím minimálního důchodu. „A naopak lidé, kteří si mohou finanční prostředky zhodnotit a smysluplně ukládat, tak těm potom můžeme snížit zásluhovou procentní částku, kterou mají v závislosti na tom, jak vysoké pojistné platí,“ konstatovala náměstkyně Merhautová.

Ministr Marian Jurečka už dříve uvedl, že důchodová reforma bude realizována dvěma legislativnímu balíčky, přičemž většina chystaných změn bude součástí druhého balíčku, který se začne schvalovat v druhé polovině roku 2023. Už letos by přitom měly být k dispozici závěry a podklady poradního týmu a ministr o nich chce jednat se zástupci opozice.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu