Marian Jurečka prosadil snížení důchodů prominentům komunistického režimu

Ministr Marian Jurečka dokázal prosadit svůj návrh, podle kterého budou sníženy starobní důchody lidem, kteří působili ve vysokých politických a dalších funkcích v době minulého režimu. Za každý rok v takové funkci se důchod sníží o 300 korun a podle Jurečky jde o vyrovnání se s totalitní minulostí.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Poslanci schválili návrh Mariana Jurečky na snížení starobních důchodů předním představitelům minulého komunistického režimu. Jde o myšlenku, kterou představil už v loňském roce.

Návrh má za cíl snížit výměru starobního důchodu osob, které jsou zařazeny na seznam čelních představitelů komunistického režimu, zpracovaný Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Jde například o lidi, kteří působili ve vysokých funkcích StB, SNB či u Pohraniční stráže. Podle Mariana Jurečky by se krácení mohlo týkat několika tisíc lidí.

„Funkcionáři byli před rokem 1989 nadstandardně odměňováni a současně požívali i různé další výhody. Z toho profitují i při následném pobírání starobního důchodu, který je často nadprůměrný,“ konstatoval Marian Jurečka.

Snížení až o tisíce korun

Starobní důchody by se podle něj měly krátit paušální částkou 300 korun za každý i započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu.

„Pokud tedy dnes třeba bývalý vysoký funkcionář KSČ pobírá důchod ve výši 25 tisíc měsíčně a víme, že ve vysoké stranické funkci byl 10 let, tak jeho důchod bude snížen o 3 000 korun. Úprava nepřinese výraznou úsporu státnímu rozpočtu, jde ale o důležitý symbolický rozměr,“ vysvětlil už dříve ministr Jurečka. A dodal, že dříve už podobné zákony přijaly další státy jako Slovensko, Německo, Maďarsko či Polsko.

Krácení se dotkne jen starobních důchodců, nikoli lidí pobírajících invalidní důchod. Konkrétní seznam všech lidí, kterých se krácení dotkne, sestaví ÚSTR ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek.

Nyní musí návrh ještě schválit Senát a nakonec podepsat prezident republiky. Pokud se tak stane, sníží se důchody bývalých prominentních komunistů od splátky v březnu 2024.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu