Komunističtí představitelé možná přijdou o část důchodu: Přehled, co přesně Jurečka navrhuje

Vysoce postavení komunisté, straničtí pracovníci nebo lidé v bezpečnostních složkách za minulého režimu by mohli mít nižší důchod. Komunistické angažmá před rokem 1989 by se totiž nepočítalo do odpracovaných let, navrhuje šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Foto: Profimedia
Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Na Slovensku v červnu politici schválili, že představitelé minulého režimu, agenti STB a další spolupracovníci bezpečnostních složek budou mít nižší důchod. S podobným návrhem nyní přichází lidovecký poslanec Marian Jurečka.

„Podal jsem návrh na snížení důchodů komunistickým pohlavárům a jejich přisluhovačům, je třeba tuto historickou křivdu narovnat. Perzekuovali národ, není důvod, aby za tuto perzekuci byli navíc odměněni ještě dnes,“ uvedl Marian Jurečka na Twitteru.

Jeho návrh má podobu pozměňovacího návrhu aktuálního vládního návrhu na mimořádné zvýšení valorizace důchodů o 300 korun. Nejde tedy o samostatný návrh zákona, ale spíše o snahu rychle „protlačit“ novinku bez toho, aby byla projednána ve vládě nebo ve sněmovních výborech.

Práce pro režim by se nepočítala

Podle návrhu by se lidem, kteří pro komunistický režim vykonávali službu v určitých exponovaných pozicích, snižoval důchod. Jejich práce pro režim do roku 1989 by se vůbec nepočítala jako doba důchodového pojištění a reálně by tak nebyly započítány ani výdělky z této práce.

Ústav pro studium totalitních režimů by vytvořil speciální rejstřík lidí, kterých by se opatření týkalo, a Česká správa sociálního zabezpečení by pak těmto lidem práci či službu pro režim vůbec nepočítala. Lidem, kteří už jsou ve starobním důchodu, by se důchod snížil, budoucím důchodcům by se pak již počítal podle nových pravidel.

Lidé angažující se v komunistickém režimu měli podle Jurečky výhody, a proto by nyní měli mít nižší důchody. Navíc sloužili režimu, který potlačoval lidská práva a svobody. „Tyto osoby byly za své služby nadprůměrně odměňováni – nejen nadprůměrnými platovými podmínkami, ale také formou (oficiálních či neoficiálních) sociálních výhod pro sebe a své rodinné příslušníky (například v podobě záruk vyšších starobních a/nebo výsluhových důchodů a příspěvků pro sebe a od těchto důchodů odvozených nadprůměrných vdovských a vdoveckých důchodů pro své rodinné příslušníky),“ stojí ve zdůvodnění návrhu.

Návrh zákona stanovuje, že by šlo zejména o tyto osoby:

  • Vysoce postavení politici, například členové vlády, ministři a poslanci.
  • Zaměstnanci Ústředního výboru Komunistické strany Československa.
  • Zaměstnanci Ministerstva vnitra, Ministerstva národní bezpečnosti, Ministerstva národní obrany a další zaměstnanci odpovědní za řízení Sboru národní bezpečnosti, Státní bezpečnosti, Pohraniční stráže nebo Zpravodajské správy Generálního štábu Československé lidové armády.
  • Lidé působící ve Státní bezpečnosti, zpravodajských službách nebo v Pohraniční stráži.
  • Lidé působící ve státních orgánech nebo organizacích, které mohly zasahovat do života občanů.

Hlavní slovo v tom, jestli bude osoba zařazena do rejstříku a zda bude mít nižší důchod, by měl mít již zmíněný Ústav pro studium totalitních režimů. Pro potřeby důchodu by se počítal každý kalendářní den, kdy lidé v daných pozicích působili, a to s výjimkou těch, kteří byli součástí protikomunistického odboje.

Rok 1986 ovlivňuje každý důchod: Tři věci, které byste měli vědět o počítání práce a výdělků

Jaké dopady by mělo schválení návrhu?

Pokud by byl návrh na snížení důchodů schválen, mělo by to významné dopady na současné i budoucí důchodce, kteří se výrazněji angažovali v minulém režimu. Je nutné si uvědomit následující:

  1. Na výši důchodu má vliv nejen výše platu, ale také počet odpracovaných let. Výsledkem této novinky by bylo reálné snížení důchodu.
  2. Jde o návrh, který působí retrospektivně, takže se týká i současných důchodců. Česká správa sociálního zabezpečení by důchod na základě nových údajů přepočítala a snížila. O důchod by lidé nepřišli, i kdyby jim doba pojištění tímto zásahem klesla pod stanované minimum. Snížení důchodu ale může být v řádech vyšších tisíců, a to podle počtu nezapočítaných let.
  3. Návrh by se výrazně dotkl budoucích důchodců, kteří by mohli mít problém s dosažením minimálních 35 let důchodového pojištění, kterými je podmíněn nárok na důchod. Práce pro komunistický režim se totiž vůbec nebude počítat.
  4. Pokud bude návrh schválen, začne platit už od ledna 2022 a rejstřík by měl být sestaven do července 2022.
  5. Zatím není úplně jasné, jak by se počítal důchod lidem, kteří požádají o důchod v první polovině roku 2022. Zákon by totiž platil, ale neexistoval by potřebný rejstřík.

Portál České důchody oslovil také přímo Mariana Jurečku, aby se vyjádřil k některým přísným dopadům zejména na budoucí důchodce a upřesnil své představy. Na zaslané dotazy ale zatím nereagoval.

Foto: Jakub Stadler/MAFRA/Profimedia

Více k tématu