Důchodci se letos zřejmě dočkají druhé mimořádné valorizace, důvodem je enormní inflace

Inflace nezpomaluje a velmi pravděpodobně ještě v letošním roce podruhé překoná hranici pro mimořádnou valorizaci důchodů. Důchodci by se tak poprvé v historii Česka dočkali již třetího zvýšení za jeden rok.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně diskutuje o valorizaci. (ilustrační foto)

Zvyšování cen je momentálně největší od 90. let. Sčítají se totiž dopady pandemie a také probíhající války na Ukrajině a únorová meziroční inflace dokonce dosáhla úrovně 11,1 %. Rychleji rostly ceny pouze v roce 1998.

„Výsledkem bude nečekaně silná dynamika růstu inflačního ukazatele, na jehož základě se ze zákona důchody valorizují. Důchodci se kvůli tomuto nečekaně rychlému růst cen, podpořenému nyní válkou na Ukrajině, podle všeho dočkají ještě letos druhé mimořádné valorizace, celkově tedy třetí,“ je přesvědčen ekonom Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Mimořádná valorizace podle zákona probíhá vždy poté, co součet meziměsíční inflace za uplynulé měsíce překoná hranici 5 %. Naposledy se tak stalo v lednu, kdy součet za červenec 2021 až leden 2022 dosáhl 8,2 %. Vláda již schválila potřebné nařízení a důchodci se valorizace dočkají v červnu. Detaily k tomu, jak bude probíhat, již zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení, popsali jsme je v tomto článku.

Inflace bude ještě vyšší

„Jestliže bude pokračovat letošní silná meziměsíční dynamika inflace, která byla zatím patrná jak u čísel za leden, tak ale i za únor, už nejspíše letos v červnu nebo červenci budou splněny podmínky pro druhou letošní mimořádnou valorizaci,“ uvedl Kovanda.

Pro případnou další mimořádnou valorizaci se počítají údaje od letošního února. Podle Českého statistického úřadu dosáhla v únoru meziměsíční inflace 1,3 %. A pokud bude tempo inflace podobné i v dalších měsících, což se podle aktuálního vývoje a predikcí České národní banky (ČNB) dá očekávat, bude hranice 5 % dosaženo během následujícího čtvrt roku.

Například guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týden v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v pololetí letošního roku může meziroční inflace činit až 14 % a snižovat se bude postupně až v druhém pololetí. V takovém případě by druhá mimořádná valorizace proběhla s největší pravděpodobností na začátku podzimu.

Oproti nadcházejícímu červnovému zvýšení by nicméně to další bylo nižší. „Je pravděpodobné, že druhá mimořádná valorizace by byla procentuálně nižší než první mimořádná valorizace, kterou představuje nárůst zásluhové části penze o 8,2 procenta,“ predikuje ekonom Kovanda. Navýšení ale nebude nižší než 5 % zásluhové části, tedy procentní výměry důchodu.

Pravidla mimořádné valorizace 2022: Co platí pro stávající a nově přiznané důchody

Dvě možnosti zvýšení důchodů

Kdy přesně by druhá mimořádná valorizace proběhla, stanovuje zákon o důchodovém pojištění. Nastat mohou dvě situace:

  • Překoná-li meziměsíční inflace hranici 5 % nejpozději v červnu, bude mimořádná valorizace provedena ještě v roce 2022, a to po 5 měsících. Pokud se tedy hranice překoná například v květnu, zvýšení proběhne v říjnu.
  • Překoná-li meziměsíční inflace hranici 5 % v červenci nebo srpnu, mimořádná valorizace v roce 2022 neproběhne, ale toto zvýšení se promítne až v řádné lednové valorizaci v roce 2023, která bude o něco vyšší.

Lepší představu o dalším vývoji budeme mít v polovině dubna, kdy statistici zveřejní aktuální čísla inflace za březen. Právě ta naznačí, jak vysoká bude inflace v nejbližších měsících a jestli bude úroveň 5 % překonána ještě před začátkem léta.

Zásadní také bude, jestli vláda přijme nějaká speciální opatření, která by rychlý růst cen zpomalila. Mohlo by jít například o snížení daní pro energie, ke kterému se rozhodly některé evropské státy. Zatím ale žádné takové plány nebyly oznámeny.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu