Babiš poprvé k valorizaci 2022: Důchody se zvýší více, než všichni čekali

Důchodci se mohou těšit na vyšší valorizaci, než se doposud předpokládalo. Andrej Babiš oznámil, že vláda bude prosazovat průměrné navýšení o více než 600 korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš trumfnul všechny dosavadní odhady ohledně valorizace důchodů pro rok 2022. Senioři by se měli podle něj dočkat průměrné valorizace nejméně 649 korun.

„Senioři jsou pro nás priorita a vždycky byli. A už koncem prvního čtvrtletí tohoto roku průměrný důchod překročil hranici 15 tisíc, tak jak jsme slíbili, a zvednul se na 15 351 korun. V příštím rozpočtu budeme myslet na naše důchodce a předpokládám, že v roce 2022 náš návrh bude, abychom překročili průměrný důchod 16 tisíc,“ uvedl Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi na sociální síti.

Jde o výrazný nárůst oproti odhadům, které dříve uváděly ministryně Jana Maláčová a Alena Schillerová. Důchodci podle nich měli dostat přibližně 450 korun navíc. Nejvíce se počítalo s valorizací 509 korun. Pokud by taková valorizace byla schválena, nebyl by to tak výrazný propad oproti letošnímu roku, kdy důchody v průměru rostly o 839 korun.

Babiš vyjádřil uspokojení nad tím, že životní úroveň seniorů v Česku se zlepšuje. „My sliby plníme a mám radost, že naši důchodci mají lepší životní úroveň,“ dodal Babiš.

Během jeho vlády důchody skutečně rostly nejvýrazněji v posledních letech. Od roku 2017 vzrostl průměrný důchod o 3205 korun. Předtím trvalo 10 let, než důchody vzrostly o stejnou částku.

Maláčová chce změnit valorizaci důchodů. Pro všechny seniory budou důležité dva parametry

Na průměr nedosáhne milion seniorů

Průměrný důchod nevypovídá o reálné životní úrovni všech seniorů, přestože o něm politici často hovoří. Se svým důchodem na průměrných 15 351 korun nedosáhne více než milion seniorů, z toho 120 tisíc jich má důchod nižší než 10 000 korun. A zatím stále platí, že více rostou vyšší důchody, takže zatímco „průměrní“ senioři mohou čekat růst o 649 korun, nejchudší senioři zaznamenají nárůst pod 300 korun.

Premiér Babiš zároveň vyzval, aby se všichni důchodci přihlásili k očkování. „V pátek bylo stále 412 tisíc seniorů, kteří se zatím nezúčastňují očkování. Takže prosím, očkování je dobrovolné, bezpečné a důležité a je to absolutní výhoda pro návrat do normálního života,“ upřesnil Babiš.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu