Předčasný důchod srozumitelně: Podmínky přiznání a budoucí omezení

Stále více lidí chce jít do důchodu dříve a přemýšlejí o předčasném důchodu, přestože se tím připraví o část peněz. Pro přiznání je nutné splnit několik základních podmínek.

Zdroj: Pixabay
Odpočívající seniorka. (ilustrační foto)

Abyste mohli odejít do předčasného důchodu, musíte splnit dvě podmínky:

  • Dosáhnout minimálního věku, kdy máte na předčasný důchod nárok
  • Získat minimální počet let důchodového pojištění

Věk pro odchod do předčasného důchodu

Standardně je možné odejít do důchodu až o 5 let dříve před dosažením důchodového věku. Ten je standardně „zastropován“ na 65 letech, zatím ale lidé stále mají důchodové věky nižší, takže jsou zde určitá omezení:

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

Kdy dosáhnete důchodového věku, si můžete snadno spočítat v naší kalkulačce.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Minimální počet let důchodového pojištění

Abyste získali předčasný důchod, musíte mít nashromážděn minimální počet odpracovaných let nebo náhradních dob, stejně jako je to v případě standardního důchodu. Tento počet je stanoven na 35 let (včetně náhradních dob) nebo 30 let (bez náhradních dob). Více o tom, co se do důchodu počítá, si můžete přečíst v tomto článku.

Jaká jsou omezení předčasného důchodu

Nejvýraznějším dopadem je skutečnost, že už natrvalo budete dostávat snížený důchod. Toto finanční krácení je trvalé a neměnné a odvíjí se od toho, o kolik let do důchodu dříve odejdete. Pokud jednou zažádáte o předčasný důchod, ztrácíte automaticky nárok na řádný starobní důchod.

Sankce za předčasný důchod jsou přesně stanoveny a vypisujeme je v tomto článku. Reálně jde o stovky až tisíce korun za každý rok předčasného důchodu.

Výrazně omezeny jsou také přivýdělky v předčasném důchodu:

  • Měsíční příjem ze zaměstnání nesmí překročit 3000 korun
  • Měsíční výdělky na základě dohody o provedení práce nesmí překročit 10 000 korun
  • V rámci činnosti OSVČ je nutné vydělávat tolik, aby to bylo pod hranicí účasti na pojištění, což je v roce 2020 83 603 korun za rok

Pokud byste tyto podmínky porušovali, případně pokud byste pobírali podporu v nezaměstnanosti či rekvalifikaci, tak byste o výplatu důchodu přišli. Stačí přitom, abyste dané hranice příjmu překročili jen o 1 korunu a budete muset vracet důchod za celý měsíc. V případě OSVČ dokonce hrozí vracení důchodu za celý rok, kdy podnikání probíhalo.

Sankce za předčasný důchod: Podívejte se, o kolik přijdete peněz

Jak požádat o předčasný důchod

O předčasný důchod se žádá stejně jako o řádný důchod, tedy na vaší příslušné pobočce okresní správy sociálního zabezpečení. Domluvíte si schůzku s pracovníkem pobočky, sepíšete žádost a doložíte všechny potřebné dokumenty. Předčasný důchod nelze přiznat zpětně, ale lze přiznat nejdříve ke dni žádosti.

Administrativně to z vaší strany není složité, pracovník sociální správy vám se vším pomůže. Horší situace ale nastává v případě, že nemáte v pořádku evidenci pojištění, tedy že vám například chybí odpracované roky nebo se objeví jiné nesrovnalosti. Proto jsme sepsali užitečný článek, ve kterém popisujeme 5 věcí, která vás mohu překvapit při žádosti o důchod. Určitě doporučujeme ho pečlivě prostudovat.

Při plánování předčasného důchodu a kontrole, jestli splňujete podmínky, vám pomůže i naše příručka Do důchodu bez nemilých překvapení.

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

To mě zajímá

Více k tématu