Rádce: Jak vznikají mezery v pojištění a proč mohou snižovat důchod

Pokud nepracujete a nenacházíte se v situaci, kdy je uplatňována náhradní doba, vznikají vám mezery v důchodovém pojištění. Na první pohled to není žádný problém, ale nepříjemně „zúročit“ se to může ve chvíli, kdy budete žádat o starobní důchod.

Zdroj: Adobe Stock
Češi si kontrolují informace o důchodech. (ilustrační foto)

Mezera může snadno vzniknout i při střídání zaměstnání, pokud na sebe časově přímo nenavazují. Jde například o situaci, kdy v prvním zaměstnání skončíte v červnu, do druhého nastoupíte až v září a mezitím se nepřihlásíte na úřad práce, protože to považujete za zbytečné nebo si naopak chcete dopřát dovolenou.

Mezery mohou vzniknout i v době, kdy jste dlouhodobě v evidenci úřadu práce, ale již nepobíráte podporu a nepočítá se vám tak náhradní doba. A můžete je mít i v případě, kdy máte příjmy, na které se placení pojištění nevztahuje (například příjmy z pronájmu nemovitostí).

10 typů lidí, kterým hrozí, že nedostanou žádný důchod

Zbytečné „rozmělnění“ výdělků

Mít mezery v pojištění se nevyplatí, protože vám mohou chybět roky potřebné pro nárok na starobní důchod. A pokud nárok máte, mezery vám mohou zbytečně snižovat výši důchodu.

DOBROVOLNÉ POJIŠTĚNÍ

Pokud víte, že se nacházíte v situaci, kdy se vám neplatí sociální pojištění, můžete si ho platit dobrovolně. Jde o takzvanou dobrovolnou účast na pojištění. V roce 2020 toto pojistné stojí 2439 korun měsíčně. Pro potřeby důchodu si takto můžete platit pojištění nejdéle 15 let.

Proč? Jednoduše proto, že se vám za dané období nepočítají žádné příjmy. A „nula“ v příjmech vám pak zbytečně bude „rozmělňovat“ příjmy z jiných let. Jinými slovy, i když byste v jiných letech měli vyšší příjmy, kvůli mezerám budete pobírat nižší důchod. V závislosti na délce mezer tak můžete přijít o stovky i nižší tisíce korun měsíčně.

Vyplatí se proto hlídat, abyste ve výpise žádné mezery neměli. Existuje sice možnost si některá chybějící období doplatit, ale pouze v omezené míře – zpravidla jen jeden rok zpětně. Doplatit mezery staré třeba 10 let možné není.

Jak si ohlídat mezery v pojištění?

Důležité je následující:

  1. Požádejte si o informativní list důchodového pojištění, který poskytuje Česká správa sociálního zabezpečení. Více informací najdete zde.
  2. Hlídejte si, jestli se vám aktuálně počítá pojištění nebo náhradní doba. Přehled toho, co se pro důchod vůbec nepočítá, najdete zde.
  3. Pátrejte s naší příručkou Do důchodu bez nemilých překvapení a najděte si, co vám ve výpisu chybí.

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

To mě zajímá

Více k tématu