10 typů lidí, kterým hrozí, že nedostanou žádný důchod

Od roku 2019 platí v Česku přísné podmínky pro nárok na starobní důchod. Jde hlavně o minimální počet odpracovaných let a dobu pojištění. Řada lidí si přitom neuvědomuje, že ani po dosažení důchodového věku žádný důchod nemusí dostat.

Foto: Pixabay
Důchodová reforma by se dotkla všech seniorů. (ilustrační foto)

Česko má v Evropě jedny z nejpřísnějších podmínek, pokud jde o nárok na starobní důchod. Abyste ho získali, musíte splnit jednu z následujících podmínek:

  • Mít pojištění alespoň 35 let (včetně náhradních dob)
  • Mít pojištění alespoň 30 let (bez náhradních dob)
  • Mít pojištění alespoň 20 let a dosáhnout alespoň o 5 let vyššího věku, než je důchodový věk
  • Mít pojištění alespoň 15 let (bez náhradních dob) a dosáhnout alespoň o 5 let vyššího věku, než je důchodový věk

Málokdo si to uvědomuje, ale jsou to docela přísné podmínky. Stačí, abyste měli v životě nějakou nečekanou komplikaci při studiu, byli delší dobu nezaměstnaní nebo nemocní, a snadno se dostanete do pozice, kdy vám budou odpracované roky nebo pojištění chybět. A pak starobní důchod vůbec nedostanete.

V posledních letech začalo přibývat Čechů, kteří dosáhli důchodového věku, ale přesto zůstali bez starobního důchodu. Počet zamítnutých žádostí o důchod se podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) každoročně pohybuje kolem 5000, což znamená zhruba každého 20. nového důchodce. A ombudsman Stanislav Křeček varuje, že těchto lidí bude přibývat.

Hlídejte si odpracované roky: Přehled, co všechno se do důchodu nepočítá

Komu hrozí stáří bez důchodu?

Zpozornět byste měli hlavně v případě, pokud patříte do některé z těchto skupin:

  1. Jste invalidní v I. nebo II. stupni a dlouhodobě nemůžete najít práci. Do důchodu se totiž počítá jen invalidita III. stupně. Platí to i pro případy, kdy si přivyděláváte jen malými brigádami na dohodu (DPP a DPČ), ze kterých není odváděno pojištění, ale pouze daň.
  2. Jste dlouhodobě v domácnosti (například ženy, kde vydělává muž a nechává manželku doma, či naopak).
  3. Nemůžete pracovat, protože trpíte duševními potížemi, ale dlouho odkládáte léčbu a žádost o invalidní důchod.
  4. Dlouhodobě pracujete v cizím státě, se kterým nemá Česko uzavřenou smlouvu o sociálním pojištění.
  5. Byli jste delší dobu ve vězení a nepracovali tam.
  6. Po studiu jste delší dobu odkládali nástup do práce.
  7. Nepracujete a staráte se o nemocné dítě starší 4 let, které není uznané jako závislé na péči.
  8. Dlouhodobě pracujete hlavně na dohody (DPP a DPČ) a vyděláváte málo peněz, takže se z výplat neodvádí pojištění, ale pouze daň.
  9. Jste dlouhodobě v evidenci úřadu práce a nemůžete si najít práci.
  10. Pracujete delší doby „na černo“ nebo melouchy, třeba kvůli tomu, že jste v exekuci.

V těchto případech, zvláště pokud trvají několik let, hrozí, že při žádosti o důchod vám úředníci řeknou: Na starobní důchod ze zákona nárok nemáte. Proto byste se měli dopředu zajímat o to, jak na tom s odpracovanými roky a důchodovým pojištěním jste a zda vám nehrozí ztráta důchodu.

Nezaměstnanost i odpracované roky: 5 věcí, které mohou překvapit při žádosti o důchod

Je nutné říct, že nemusí jít jen o tyto životní případy. Chybějící roky pojištění mohou mít i lidé, kteří celý život pracují. Je proto dobré to s předstihem zkontrolovat. Doporučujeme to každému po padesátce.

Co v této situaci dělat?

Důležité je, abyste si začali zjišťovat informace o tom, jak na tom s pojištěním jste a zda vám bude stačit. Jsou následující možnosti:

  1. Informujte se na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Spojte se s úředníky okresních poboček, domluvte si schůzku a zeptejte se, zda nehrozí, že nárok na důchod nevznikne. Tato možnost je bezplatná.
  2. Zažádejte si o Informativní osobní list důchodového pojištění (důchodový výpis) a zkontrolujte si, jak na tom s pojištěním jste. Podrobnosti o pravidlech důchodů konzultujte s úředníky ČSSZ, hledejte v článcích na internetu nebo v zákoně o důchodovém pojištění. Tato možnost je bezplatná. Připravili jsme bezplatný návod, jak o výpis požádat.
  3. Zkuste naši praktickou příručku Do důchodu bez nemilých překvapení. Krok za krokem a srozumitelně v ní radíme, jak se s odpracovanými roky a pojištěním vypořádat, jak vše zkontrolovat a případně dohledat nebo doložit, abyste o důchod nepřišli. Tato možnost je placená. Zakoupením příručky ale získáte užitečného a tištěného rádce, kterého si můžete doma v klidu prostudovat. Nemusíte lítat po úřadech nebo se spoléhat na neaktuální a neúplné informace na internetu. Příručku si můžete zakoupit zde.

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

Více informací

Více k tématu