Jak se počítá důchod a co všechno ovlivňuje, kolik dostanete

Výpočet starobního důchodu je velmi složitá věc a vstupuje do něj mnoho parametrů, čísel a životních situací každého člověka. Pro základní představu o tom, co hraje ve výpočtu roli, si přečtěte následující článek.

Zdroj: Pixabay
Senioři často neví, co ovlivňuje výši jejich důchodu.

Vzhledem k mnoha pravidlům, která ovlivňují důchod, není možné jednoduše říct, jak se bude právě ten váš důchod počítat a jak bude vysoký. Česká správa sociálního zabezpečení na svém webu nabízí podrobnou kalkulačku důchodů, kde si můžete předběžnou výši podle údajů v informativním výpisu spočítat. Připravte se ale na dlouhý proces zadávání údajů.

Pro základní představu o tom, co hraje ve výpočtu roli, si přečtěte následující řádky.

Nejdůležitější je, jak dlouho a kolik jste přispívali na sociální pojištění. Nestačí tedy „jen“ to, že jste pracovali, protože pokud se z toho neodvádělo pojištění, tak se výdělek do důchodu nepočítá. Platí, že čím déle jste pracovali a čím jste měli vyšší výdělky, tím budete mít vyšší starobní důchod.

Odpracované roky se počítají všechny, celoživotní výdělky se započítávají až od roku 1986 do konce roku předcházejícího vaší žádosti o důchod. Takže když žádáte v roce 2020, počítají se výdělky od roku 1986 do konce roku 2019.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

A vzhledem k tomu, že nelze srovnávat nízké příjmy z 90. let a současnosti, se všechny příjmy z minulosti přepočítávají speciálním koeficientem, aby se „vykryla“ inflace. Takže nemějte obavy, že se vám bude důchod počítat z nízkých výplat, které se dříve pohybovaly jen v řádech tisíců korun.

Všechny výdělky za celý život se pak složitě přepočítávají do takzvaného výpočtového základu, což je jakýsi koš vašich životních výdělků, a z toho se potom určuje, jak vysoký důchod bude.

Důchody v Česku fungují na solidárním principu, takže vyšší platy se pro účely výpočtu mírně znehodnocují, aby bohatí lidé nepobírali extrémně vysoké důchody. Díky tomu již dnes není možné získat důchody v řádu vysokých desítek tisíc korun, jak se stávalo dříve, takže lidé, kteří v životě vydělávali hodně, mají jen částečně vyšší důchody než lidé s průměrnými výdělky.

Hlídejte si odpracované roky: Přehled, co všechno se do důchodu nepočítá

Starobní důchod se skládá ze dvou částí: základní výměra a procentní výměra. Tyto části se sčítají a znamenají toto:

  • Základní výměra je pro všechny stejná a momentálně činí 10 % aktuální průměrné mzdy v Česku. Pro rok 2020 je to 3490 Kč a znamená to, že nemůžete mít nižší důchod než tento.
  • Procentní výměra tvoří zpravidla větší část důchodu a odvíjí se od celoživotních výdělků a také od toho, kolik máte odpracovaných let. Procentní výměře škodí hlavně „prázdná“ místa ve vašem pracovním životě, zejména období, kdy stát neví, co jste dělali a vy mu to nijak nedoložíte. K tomu, abyste si zajistili, že procentní výměra bude co nejvyšší, můžete využít naši příručku Do důchodu bez nemilých překvapení.

Důchodové statistiky v době vydání této příručky ukazují, že většina lidí pobírá důchod přibližně mezi 10 a 16 tisíci korunami, i když jde samozřejmě o poměrně velké zjednodušení. Platí, že pokud jste celý život řádně pracovali, měli průměrné nebo mírně podprůměrné výdělky a nechybí vám žádné sociální pojištění, budete mít s největší pravděpodobností důchod někde v tomto rozmezí.

Čím déle pracujete, tím více se vám budou do výsledného důchodu započítávat vaše celkové výdělky.

Jinými slovy, může se stát, že člověk, který měl o něco vyšší příjmy, ale pracoval kratší dobu, bude mít důchod nižší, než kdo pracoval déle a dostával nižší výplatu. Každý odpracovaný rok navíc (myšleno nad povinných 35 let) vám k důchodu přidá řádově desítky až stovky korun navíc.

Tomu, jak si eliminovat prázdná místa v důchodové pojištění a zajistit si tím co nejvyšší důchod, se věnujeme v naší nové příručce Do důchodu bez nemilých překvapení. Krok za krokem v ní probíráme odpracované roky, náhradní i vyloučené doby a další náležitosti, které důchod ovlivňují. Pokud v tom chcete mít jasno, kupte si příručku v našem obchodě.

Do důchodu bez stresu: 10 věcí, které udělejte už nyní

39  včetně DPH

Koupit

Více k tématu